Artikel info
Auteur: noordwijk.nieuws.nl
Categorie: Politiek
Gepubliceerd op: 04 dec 2013 om 09:28u
Gewijzigd op: 04 dec 2013 om 17:43u

Dit artikel is 1499 keer gelezen.
Dit artikel bevat 768 woorden.
Dit artikel heeft 0 uitgaande tekstlink(s).
Meer in Politiek
Geen andere artikels in de categorie Politiek.
Tijdelijke actie
Het is de aankomende tijd mogelijk om gratis een artikel met een link toe te voegen op Plaatst.nl. De link in het artikel dient wel relevant te zijn aan het geschreven artikel.

De voorwaarde is wel dat het een uniek geschreven artikel is en aan de richtlijnen van Plaatst.nl voldoen.

Indien u zelf geen tijd heeft om een uniek artikel te schrijven kunt u het werk door ons laten doen. Wij kunnen het artikel ook voor u op Plaatst.nl plaatsen, zodat u zelf geen tijd hoeft te investeren in het plaatsen van uw artikel!

Maak direct een account aan om te beginnen met het plaatsen van een artikel!

SAMBAL - column van Arthur Eijs

DAPPER - Verbeter de wereld, begin in Noordwijk!   Noot redactie: dit moet u lezen gelezen hebben!

Soms schrijf ik spottend over Noordwijk als navel van de wereld. Het dorp waar ten onrechte wordt gedacht  dat alles er begint, alles er eindigt, oogappel van de Voorzienigheid. Maar afgelopen vrijdag begon er écht iets. In Huis ter Duin bood het congres ‘Dappere Nieuwe Wereld’ jonge denkers een platform om te discussiëren over de uitdagingen in onze snel veranderende wereld en om frisse oplossingen aan te reiken. De manier waarop we onze samenleving hebben ingericht en besturen is immers lang niet altijd meer de beste om die veranderingen het hoofd te bieden.  Jonge mensen presenteerden verrassende visies en ideeën voor ons land, over de plaats en functie van de overheid, over de rol van het bedrijfsleven, de wetenschap, en de bijdrage die iedereen kan leveren aan die ene ambitie: de wereld een stukje mooier achterlaten dan we hem aantroffen.

De organisatoren hadden André Kuipers gevraagd voor de aftrap. Niemand anders kan immers zo goed laten zien welke vreselijke wonden de mensheid toebrengt aan de planeet, en welke gevolgen dat voor onszelf heeft. Hij bleek het eens te zijn met Einstein: deze problemen worden niet opgelost door de generatie die ze heeft veroorzaakt. We hebben nieuwe ideeën nodig, en jonge mensen met nieuwe energie.

Ook onze eigen burgemeester, initiatiefnemer van het congres, deed een duit in het zakje. Hij nam de gelegenheid te baat om eens flink kritisch naar de overheid te kijken. Ons politieke bestel? Achterhaald. Een gemiddelde gemeenteraadsvergadering? Een discussie tussen doven. Politiek moet weer inspirerend worden, dromen organiseren en vertrouwen geven aan burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen om die dromen zelf te realiseren.

Verschillende sprekers haakten in op dat thema. Want vertrouwen begint  bij openheid. Een ICT-Willie Wortel hield een weergaloos pleidooi  voor openheid van gegevens. In landen waar dat al standaardbeleid is gaan bezuinigingen en verbeteringen van de dienstverlening hand in hand, doordat iedereen kan meedenken. Nederland twijfelt, ook op lokaal niveau.  Een andere spreker benadrukte de nieuwe technologische en sociale mogelijkheden die de moderne burger heeft om zelf zijn leven te regelen. Crowdfunding en crowdsourcing maken dat bestaande structuren bij overheid en bedrijfsleven op de schop kunnen. Weer een andere spreker zocht inspiratie bij de  Griekse filosofen en vertaalde dat naar moderne zingeving en sociale actiebereidheid. En weer een ander onderstreepte het belang van dwarsdenkers in de organisatie. ‘Iedere organisatie heeft narren nodig, die kritiek kunnen geven en opbouwende ideeën mogen ventileren zonder dat gelijk hun kop er af gaat.’

Als niet meer zo jonge denker droomde ik even weg. Zou zoiets ook kunnen in Noordwijk?De burgemeester en ik bleken het er na afloop roerend over eens. Het kan, het moet en het zal! Opschudden die boel. Ik moest even glimlachen bij de gedachte aan de obstakels. De progressieven stelden vier jaar geleden al eens voor om met burgers te ‘dromen’ over wat ze wilden voor Noordwijk, en over hun eigen oplossingen. Hoon van andere partijen was hun lot. En raadslid Salman zou wel  weer fulmineren als hij hoorde dat de burgemeester bij dit soort congressen  zat in plaats van hard aan het werk te zijn in de stolp aan de Voorstraat. Iedere organisatie heeft dan misschien wel een nar nodig, maar van sommige narren word je eigenlijk alleen maar narrig, als hun kritiek slechts gericht is op afbraak. Maar ondanks die obstakels.. ik denk dat het kan. Er is behoefte aan een plek in Nederland waar ze gewoon beginnen met het realiseren van die Dappere Nieuwe Wereld. Waar ze durven te experimenteren, fouten te maken en te leren. Op vrijdag 29 november 2013 werd in Noordwijk een kiem gelegd voor fundamentele verandering. Mondiaal, nationaal, maar ook en misschien wel vooral lokaal. Ik zou zeggen, Noordwijk:  doorpakken en het voorbeeld geven!  

Column van Arthur Eijs op www.noordwijk.nieuws.nl